Blog

Blog

This is our wonderful blog page

B2B adatcsere 2.0

Mielőtt felmondja a szerződést a néhány fontos ügyfeled, mert a konkurenciához pártol, dobd fel a szolgáltatásaidat ezzel:

Tudunk egy trükköt, ami segít megtartani az ügyfeleket.

bench-accounting-49906

A B2B (business-to-business) kapcsolatok jobbá tételéről van szó, összekötjük a “kellemeset a hasznossal”. Mivel az

ügyfeleidnek rendszeresen küldesz át adatokat,

az adatküldést mi átalakítjuk úgy, hogy

EXTRA kényelmes lesz a tőled kapott információkkal dolgozni.

 • Kellemes, mert kevesebb munkába kerül az adatcsere mindkettőtöknek.
 • Hasznos, mert az ügyfeleid jobban ragaszkodnak majd hozzád a kényelem miatt, hiszen a cégeddel hatékonyan, gyorsan, és olcsóbban tudnak együttműködni.


A végletekig leegyszerűsítjük az adatcserét az ügyfeleiddel.

A működés egyszerű:

 • Kapsz egy jelszót és helyszíni segítséget a beállításhoz. Ezután egyszerűen (automatikusan) áttöltheted az ügyfeleidhez a megfelelő adatokat (számlák, árlisták stb.)
 • Beállítjuk neked, hogy a feltöltések lehetőleg minél kevesebb (de leginkább semmi) munkába ne kerüljenek. Automatizálunk, ahol lehet.
 • Máris átküldheted az ügyfeleidnek az adatok eléréséhez szükséges jelszavakat, fájlokat. Nekik semmit nem kell telepíteni, csak a fájlokat megnyitni.
 • Az ügyfeleidnek segítünk abban, hogy a tőletek kapott adatok a lehető legegyszerűbben a célprogramba kerüljenek.
 • A szolgáltatás havidíjas, pár ezer forintos, bármikor lemondható, újrakezdhető.

Két példa arra, hogy mi lesz ebből:

 1. A nálatok kiállított számlák pillanatok alatt az ügyfél könyvelésébe kerülnek a jövőben, nekik csak ellenőrizni, jóváhagyni, és fizetni kell azokat.
 2. A friss árlistáitok kiadása pillanatában a viszonteladóitok árlistái is azonnal frissülnek, melyek felülbírálás után azonnal publikálhatóak.

Amit nálatok már adminisztráltak, azt az ügyfelednek nem kell újra begépelnie sehová, sőt email-ben sem kell fájlokat átküldeni. A rendszer által kínált együttműködési lehetőség korlátlan, csak a két fél kreativitásán múlik a valós felhasználás módja.
Ingyen kipróbálási lehetőség van.  A havidíj pár ezer forint, ami egy adminisztratív munkatárs néhány órás munkabére, ez a megtakarított munkaidőben meg fog térülni.

Az ügyfelek automatikusan minden szükséges adatot megkapnak, ezért kevesebbet kell közvetlenül hozzátok fordulniuk. Jobb minőségű kapcsolattartás, kevesebb munkával.

Keress minket ITT!

Apróbetű:
Ti hogyan dolgozzátok fel a bejövő adatokat, információkat? A bejövő számlákat például.
Egy munkatárs begépeli az adatokat a megfelelő programba, esetleg több helyre is, esetleg fájlokat is ment?
Szerinted ezt csak így lehet? Olyan adatokat bevinni a rendszerbe, amit már valaki valahol bevitt egy másikba! Miért nem küldi el egyik rendszer a másiknak?
Hasznosabban is el lehetne tölteni a drága fizetett munkaidőt. Ettől a problémától tudod megszabadítani az ügyfeleidet!

Ez manapság a menőség kategóriába tartozik, de pár év múlva ciki lesz nem így küldeni az adatokat. Elsők között lenni aranyat ér, de egyúttal nehéz is, mert neked kell majd elmagyarázni másoknak, hogy miről van szó.
Persze ha nem akarsz az elsők között lenni, beállhatsz a sor végére, meg kell várni hogy elterjedjen a direkt B2B adatcsere. Azzal viszont senkit nem fogsz lenyűgözni amikor hozod a kötelező minimumot. Bár egy szolgáltatás hasznát az jelzi, hogy sokan használják.
Két választásod van: vagy előre gondolkozol, vagy másolod a jó példákat.

Megbízható, önálló beosztottak?

Az önálló és megbízható beosztottat ki kell “nevelnünk”, bár ez a kifejezés kissé erősnek tűnik fontos, hogy a kollégák szépen bele passzoljanak a cégnél betöltött szerepükbe.

Mért kell a megbízható és önálló munkaerő?

Azért, hogy a cégvezető vagy a tulajdonos ne legyen a saját cége rabszolgája!

Ha a cég menedzsmentjét beszippantják a napi rutin operatív műveletek, akkor nem marad ember, aki a cég jövőjét egyengeti. A normál működést rá kell bízni a munkatársakra, ennek a feltétele az önállóság.

Csakhogy a munkatársakat “beszippantja” a cég belső élete, ami ha nem önálló, rutinszerű termelésre alkalmas környezet, akkor

ideális esetben is a cég jelen állapota megegyezik a jövőbeni állapotával, azaz

megáll a fejlődés!

Az ideális eset ritka, konkurencia van, ezért a cég jövőjét nem szabad feleslegesen mások helyett dolgozó menedzsmentre bízni.

Ha körülnézel ma a cégedben, azt látod, amit tíz év múlva is látni szeretnél?


Mi a hatékony munkafolyamatok informatikai vonzatához értünk.
Segítünk, ha kéred. Nézz körül a nyitólapunkon…

Tökéletes munkaerőt készen nem kapunk, bármilyen szép előélettel érkezik hozzánk egy új munkatárs, bele kell rázódnia a cégre jellemző módszerek és szokások rendszerébe. A beilleszkedés sikere kevésbé múlik az új kollégán, mint a befogadó környezeten. A munkatársak, a munkamódszerek, a napi rutin köré szervezett hétköznapoknak élhető és termelékeny világot kell biztosítania a benne dolgozóknak.

Élhető és termelékeny környezet:

 • Ha nem “élhető” akkor csak feleslegesen sok energia befektetéssel lehet fenntartani.
 • Ha nem “termelékeny” nincs értelme fenntartani.

Magyarul, a munkahely nem kaszinó, termelni kell, de kényelmes élhető céges mindennapok nélkül nem lesz töretlen felívelő a pálya.

A lényeg:

A rutin termelésre alkalmas munkahelyi környezet nem fog magától kialakulni, tudatosan kell kiépíteni azt. A szokásokon alapuló termelő folyamatok rugalmatlanok, többnyire nem hatékonyak és az önállóságra képes munkaerőt taszítják.

Dolgozz nyáron a Balatonról!

Idén, vagy legkésőbb jövőre, de semmiképp ne várd, amíg úgy alakulnak a dolgok, hogy megtehesd a munkaidőben nyaralást!
Még egyszer: Ne várd az alkalmat, hanem valósítsd meg!

balaton-1romantic1hzbalaton-club-tihany

Ellenőrizd, hány feltétel hiányzik ami kellene?

Pénz
Nyaralóbérlés, közlekedés, élet. Aki a munkaidejét bele tudja oltani a nyaralásba, annak van esze és céljai. Akinek van esze és céljai pénzt is tud keresni.

Nyaraló egész nyárra.
Megoldható akkor is, ha saját nyaralód nincs. Kezdj el időben érdeklődni nyaralóbérlés ügyben.

Szabadság.
Vegyél ki több részletben szabit, az balatonra költözés elejére mindenképp, hogy a munkahelyi dolgok ne nehezítsék a dolgokat, a beleszokást.

Ha van házastársad
ő szintén legyen képes elvonulni, háztartásbeli vagy GYES-es legyen.

Családot leköltöztetni.
Pár nap izgalmas logisztika, megkergült gyerekekkel, gondterhelt házastárssal. Majd kipihenik!

Távmunkához alkalmas informatika telefon, autó.
Ezt a részt máris kipipálhatod, mert könnyű megvalósítani. Az informarikában mi is tudunk segíteni.

Jól szervezett cég.
Az önálló munkatárs nem egyenlő az öntörvényűvel, távolról is szükség lesz utasítani, számon kérni, esetleg heti egy-két nap személyes jelenlét.

Megbízható önálló munkatársak.
A cégvezetést is tanulni kell, nem lesz elég a tehetség. Fejlődni és fejleszteni kell.

Mi itt a lényeg?

Természetesen nem a munkaidőben nyaralás a cél. A cél, hogy

meg tudd tenni ha szeretnéd!

És nem is közvetlenül a pihenés miatt fontos. Mindez csak igazán jó, kellemes-hasznos próbát jelent. A nyaralásból irányítás a céged jövőjét teszi próbára. Ha a cég nem tud önállóan működni hónapokon át a felsővezetés operatív közreműködése nélkül, akkor az megrekedt egy szinten.

Valójában az önálló működésre azért van szükség, hogy a cégvezetés időről-időre más feladatra tudjon koncentrálni, mint a normál működés. A cég jövőjét tervezni-szervezni kell, új utakat piacokat termékeket felfedezni. Az előre gondolkodás nélkül pedig nincs jövője a cégnek.
Gondolj bele, ha három hónapra nem tudsz 200 km távolra elvonulni a céges mindennapoktól, és csak minimális kontrollt gyakorolni, akkor nincs sínen a céged, egy kulcsvezető hosszabb betegsége is kibillenthetné a céget az egyensúlyából.

Meg tudnád tenni?

Számos dologban tudunk segíteni, 
ötletekért ugorj a nyitólapunkra… 

siker

 

 

Digitális aláírás: elmagyarázzuk!

A digitális aláírás alapja a titkosítás, más néven a kriptográfia. Az aláíráshoz használt titkosítás módszer ismert, viszont a megfejtéshez szükséges kulcsok titkosak.

A kulcsok valójában hosszú számkódok. Illetéktelen használatához elég a kulcsokat lemásolni, az eredeti példány a gyanútlan tulajdonosnál marad. A kódkulcsokat ezért illetéktelen személyektől elzártan kell tartani.


lock2Minden titkosítás alapja, hogy a titok feloldásához szükséges információk csak az illetékesek birtokában vannak, az illetéktelen személyek ellenben nem ismerik ezeket az információkat.

Hogyan jut el a kódkulcs a címzetthez?

room_key-512 A bizalmas információkat kódkulccsal titkosítják, az üzenetet a fogadó fél dekódolja. A kódkulcsot meg kell osztani üzenetváltás előtt  a  felek között, de az előzetes egyeztetése nehéz, hiszen a titkosító kódkulcsot is titkosítva kellene küldeni, mivel illetéktelen személy figyelheti a kódkulcs egyeztetést is. Ez “kígyó a saját farkába harap” helyzet!

spy1Az interneten át küldött információkat illetéktelen személyek is láthatják.

A megoldás: kulcspár a kódkulcs helyett!

keychain-512A titkosításhoz egy összetartozó kulcspárt használnak, egyetlen titkos kódkulcs helyett.
A kulcspár tagjai összehangoltan működnek, az egyik kulccsal bekódolt titkot csak a másik kulcs tudja kinyitni.
A kulcspár egyik tagját titokban tartjuk , ez a

titkos kulcs

A másik tagját pedig bárki számára elérhetővé tesszük, ez a

nyilvános kulcs

A nyilvános kulcs ismeretében nem lehet következtetni a titkos párjára, és nem lehet megfejteni vele az általa titkosított adatokat.


rsa-key-generation
A kulcspár előállítása matematikai módszerrel történik, hatalmas prímszámok szorzata alapján. Kizárólag a kulcspár másik tagjával lehet megfejteni, még a kódoló kulcs sem alkalmas a dekódolásra!
részletek: a matematika.

A kulcspár bármely tagjával lehet titkosítani, de nem lehet ugyanazzal a kulccsal megfejteni az információt. A megfejtést csak a kulcspár másik tagjával lehet végezni.

Az módszer a szorzás és osztás matematikai műveleten alapul. Habár inverze egymásnak a két művelet, osztani a gyakorlatban lassabban lehet, mint szorozni. Pontosabban “faktorizálni” nehezebb, azaz valamely szám osztóit visszakeresni általában rengeteg próbálkozással lehet. Az eljárás úgy van felépítve, hogy a kódolás és dekódolás is szorzás és  maradékképzésen alapul, amihez nagyon nagy prímszámokat használnak. A kulcsokat előállító prímszámok irdatlan nagy számok, és az irdatlan nagy számok szorzata alapján visszakövetkeztetni az eredeti számokra irdatlan-irdatlan sok próbálkozást jelentene. Mivel az illetéktelen személy nem ismeri a titkos kulcsot, ezért a titkosítás visszafejtéséhez reménytelenül sok osztási műveletet kellene kipróbálni, annyit amit még a mai számítógépek sem tudnak belátható időn belül elvégezni.

A kulcspárat két véletlenszerűen választott óriási prímszámokból állítják elő. A nagyon nagy prímszámok miatt az egyik kulcs ismeretében sem lehet a kulcs párját belátható időn belül kiszámolni, valamint a kulccsal végzett titkosító műveletet kiinduló értékeit sem lehet visszaszámolni.

Kissé sántító, de képszerű hasonlattal magyarázva a működés:

A matematikai műveletet ahhoz lehetne hasonlítani, mintha a titkosításhoz két összekapaszkodó fogaskereket használnánk, eltérő fogszámmal.

 • “Relatív prím”-eket szimbolizálnak a fogaskerekek, azaz a nagyobb fogainak száma nem valahányszorosa a kisebbnek.
 • A fogaskerekek csak egy irányban képesek forogni (szorozni tudunk, osztani nem).
 • A fogaskerekek fogszámát nem ismerjük, csak a fogszámok közös többszörösét (ahány lépéssel minimum el kell forgatni valamelyik kereket, hogy a kezdeti mutatóállás ismét előálljon).
  Ez a közös többszörös olyan nagy szám, hogy abból visszaszámolni az eredeti prímszámokat (fogaskerék fogak számát) gyakorlatilag lehetetlen.
 • A publikus és titkos kulcs is (egy-egy hatalmas szám) a fogaskerék fogak (a relatív prímszámok) alapján és egy megfelelően választott számpár alapján készül.
 • A fogaskerekek egy-egy irányt mutató nyíllal vannak ellátva, a nyilak aktuális iránya titkosított/feloldott betűkre utalnak.

Kódoláskor az eredeti üzenet betűi és a megfelelő kulcs alapján számított fordulattal forgatkuk a kerekeket. A kódolt betűket visszenyerni csak ugyanabba az irányba történő forgatással lehet.
Az eltérő átmérő, a relatív prímség, a csak egy irányba forgathatóság miatt, de legfőképp a “konstruktor” prímszámok nagysága miatt, csak akkor van esély megfejteni az eredeti információt, ha ismerjük a kulcspár másik tagját.


Mindkét kulccsal lehet titkosítani, két használati mód létezik:

A titkosítás.

A címzett nyilvános kulcsával titkosítunk, így biztosan csak a címzett tudja majd elolvasni az üzenetet, mert csak ő ismeri a titkosításra használt nyilvános kulcs titkos párját. Hiába szabadon hozzáférhető a címzett nyilvános kulcsa, az a titkos üzenet megfejtéséhez nem használható.


encryptA nyilvános kulccsal biztonságosan lehet titkos üzenetet küldeni a kulcstulajdonos számára.

Az aláírás.

Az aláíró a titkos kulcsával titkosítja a dokumentumot, amit később bárki mrgfejthet az aláíró nyilvános kulcsával. A megfejthetőség ténye bizonyítja, hogy a titkosítást az aláíró titkos kulcsával végezték, tehát a dokumentum aláírója valóban az adott személy, hiszen a dokumentum az aláíró személy nyilvános kulcsával fejthető csak vissza.
Valójában nem a teljes dokumentumot, csak annak a “digitális kivonatát” írja alá a tulajdonos, így a dokumentum dekódolás nélkül olvasható marad. A “digitális kivonatról” az oldal végén olvashatsz.


signTitkos kulccsal aláírunk, amit mások nyinvános kulccsukkal ellenőriznek.
részletek: az aláírt dokumentum.

Az aláírt dokumentum  nem változik meg aláíráskor, hanem a digitális aláírás egy külön előállított kis állomány, ami garantáltan összetartozik az aláírt dokumentummal.

A dokumentum és az aláírás összetartozását biztosító módszert később elmagyarázzuk, de röviden a lényeg:

Az aláírás egy “kivonattal” hivatkozik az eredeti dokumentumra. A kivonat lényege, hogy az eredeti dokumentum minden betűje összefügg a kivonattal, azaz az eredeti dokumentum apró megváltoztatása esetén a kivonat érvényét veszti.

Nem lehet például egy aláírt szerződés dátumát utólag meghamisítani, mert a kivonat kimutatja a változást, és az aláírás érvényét veszti.

Aláírásként a kivonatot az aláíró betitkosítja a saját titkos kulcsával, majd az aláírt dokumentumhoz mellékeli.

Az aláírás ellenőrzése:

 • az aláíró személy ellenőrzése, azaz a betitkosított kivonatot visszanyerjük az aláíró nyilvános kulcsával. A nyilvános kulcs visszakódolási képessége bizonyítja, hogy az aláíró személy az, aki a nyilvános kulcs titkos párját birtokolja.
 • dokumentum sértetlenség ellenőrzése, azaz kivonat készítése a dokumentumból és a kivonatok megegyezése esetén belátható, hogy a dokumentumban semmilyen változás nem történt az aláírás óta.

 

 

Cégvezetőknek!
Informatika a legjobb formában:
vissza a főoldalra

 

 

Ki a nyilvános kulcs gazdája?

Egy személy és a nyilvános kulcs  összetartozását tanúsítvány igazolja, amit a hatóság, azaz tanúsítványkiadó szervezet állít ki.

A nyilvános kulcs és titkos kulcs összetartozását a matematika garantálja, de a nyilvános kulcs személyhez tartozását valakinek igazolnia kell. A tanúsítványkiadó szervezet a tulajdonos és a nyilvános kulcs megjelölése mellett egyéb információkat is feltüntet a tanúsítványban. A tanúsítványt a hatóság a saját digitális aláírásával hitelesíti.


tanúsítványTanúsítványt állít elő a hatóság a nyilvános kulcsról, ami a személy és kulcs összetartozást igazolja.

részletek: a tanúsítványkiadó hatóság.

A tanúsítványkiadó hatóság előtt

 • igazolni kell a személyazonosságot,
 • a nyilvános kulcsot kell bemutatni,
 • nyilatkozni kell a tanúsítvány használatának céljáról.

Ezek alapján tanúsítványt állítanak ki, amely jogszerűen csak a meghatározott műveletekre használható. Például egy aláíró tanúsítvány gazdája aláírhat a saját nevében, de nem írhat alá szerződést a meghatározott tranzakciós érték felett. A magyarországon bevezetett új elektronikus személyi igazolvány tartalmazhat (saját kérésre) aláíró tanúsítványt, illetve TB számot is tartalmaz.

A tanúsítványkiadó szervezet sem ismeri meg az titkos kulcsot! Éppen ez a nagyszerű a nyilvános kulcsú titkosításon alapuló eljárásokban, hogy a titkos kulcsot csak a tulajdonos ismeri, azt soha senkinek nem kell és nem szabad átadni!


A tanúsítványkiadó digitális aláírását is tanúsítják!

A tanúsítványkiadó hatóság aláírását egy magasabb rangú tanúsítványkiadó szervezet igazolja, és így tovább. A tanúsítványlánc pár szint után befejeződik: a legfőbb tanúsítványkiadó digitális aláírásáról szóló tanúsítványt saját maga írja alá, de az erről szóló engedélyt papíron deklarálják, páncélszekrényben őrzik valahol.


HierarchyA legfőbb tanúsítványkiadó tanúsítványát papíron deklarálják.

További érdekességek..

A digitális ujjlenyomat

A digitális ujjlenyomat arra való, hogy a digitális állományok szándékos vagy véletlen megváltozását ki lehessen mutatni. Több elnevezést is használnak: “digitális kivonat”, “hash kód”,  “üzenetpecsét”, “lenyomat”, “ellenőrző összeg”, “ellenőrző kód” stb. Az ujjlenyomat egy egyedi kódsor, amit a tárgy digitális állományon végighaladó matematikai függvénnyel állítanak elő.
A tárgy dokumentum bármely betűjének (bájtjának ha úgy tetszik) a megváltozása teljesen más ujjlenyomatot eredményez.
Az ujjlenyomatból nem lehet visszakövetkeztetni a tárgy dokumentum tartalmára.
Az ujjlenyomat nagysága fix, nem függ a tárgydokumentum méretétől.

Néhány példa a használatra:

 • Adatátvitelkor az adat után küldve az ujjlenyomt elárulja ha hibásan érkezik meg az adat.
 • Programkódban rossz szándékú módosítás tetten érhető az eredeti ujjlenyomat ismeretében.
 • Digitásis aláíráskor csak a “digitális kivonatot” írják alá, így az eredeti dokumentum olvasható marad bárki számára, és gyorsabb lesz az aláírás művelete.
 • A jelszavakat nem tárolják a számítógépeken, csak annak hash kódját, ezért nem lehet megismerni mások jelszavait. Bejelentkezéskor a megadott jelszóból ismét hash kódot generálnak, ha az megegyezik a tárolt hash kóddal, akkor bejelentkező nyilván ismerte a jelszavat.
részletek: így működik a hash kód.

Szemléltetés:

használjunk Rubik kockát hash kódnak!

 • A rubik kocka lapocskái fix számúak, valamint a színek összekeverhetősége miatt óriási a varicók száma. 43 quintillió az nagyon sok variáció…
 • Találjunk ki minden betűhöz és írásjelhez egy Rubik kocka tekerési mozdulatot, pld. “a”= x tengelyen középső sor 1 fordulat, “b”= z tengelyen bal sor 2 fordulat, stb…
 • A kivonatolni kívánt dokumentum betűin egyenként menjünk végig oda-vissza és az egyes betűk alapján tekergessük a Rubik kockát.

Az eredmény:

 • Ha pontosan hajtjuk végre a műveletet, a dokumentum szerint tekergetve a kockát mindig ugyanaz a Rubik kocka kép lesz az eredmény.
 • Ha akár egy betű is változik akárhol a dokumentumban, a Rubik kocka képe teljesen más lesz. (ezért haladunk oda-vissza a dokumentumon)
 • A kocka kinézete alapján nem lehet a kivonatolt dokumentum tartalmát kitalálni.
 • Egy meghatározott kocka álláshoz értelmes dokumentumot kitalálni szinte lehetetlen. (Itt sántít leginkább a kocka hasonlat, mert értelmetlen szöveget egy ügyes Rubik kocka játékos ki tudna találni, bár kétséges, hogy néhány betűt ügyesen úgy lehetne változtatni, hogy a kocka képe ne változzon)
 • A variációk nagy száma miatt gyakorlatilag minden dokumentumhoz egyedi kockakép (kivonat) tartozik.

Íme a “fapados” digitális aláírás:

Írok egy dokumentumot, elküldöm postán, lefotózom magam a dokumentum alapján kirakott kockával , azt elküldöm e-mailben és kiteszem a netre is.
A hamisítónak nehéz dolga lenne:

 • Ha a postán elkapott dokumentumot hamisítaná, a fotó a kockával lebuktatná. = hash kód
 • Ha a kocka képét is próbálná utánváltoztatni, akkor hogyan készít fotót a kockáról és a személyről. = digitális aláírás
  (Itt sántít leginkább a hasonlat, mert fotót hamisítani viszonylag könnyű, bár azt még más nevében el is kellene küldeni és netre is kellene tenni.)

De mire jó a digitális aláírás?

hamisíthatatlan

gyors

másolható tetszőleges példányban

nincs fizikai helyigényA titkos kulcs biztonságos őrzése

A nyilvános csatornákon utazó információkat a kódkulcsok védik az illetéktelenek elől, ezért csak a titkos kulcsot ismerők képesek megfejteni azokat.
A titkos kulcs védelme a leggyengébb láncszeme az egész rendszernek. A kulcsként szolgáló digitális kód lemásolható, titokban használható.
A fizikailag biztonságos, támadás ellen védett privát számítógépen tárolás minimum követelmény.
Magát a kulcsot is lehet titkosítani, de csak megjegyezhető jelszóval van értelme lekódolni. Ha a támadó minden igyekezet ellenére megszerzi a jelszavas kulcsot, azt még vissza kell fejtenie a használathoz. Jelszó próbálgatás ellen a hosszú jelszó a megoldás, bár ezzel csak késleltetni lehet a feltörést.
A kódkulcs jelszavas (logikai) védelme helyett fizikai kulcstároló eszközöket fejlesztettek ki, ilyen például a “smartcard“, valószínű mindannyiunknak ismerős, mert a chip-es bankkártya is smartcard, de az új magyar személyi igazolvány is ilyen.
A smartcardra mentett kódkulcsot nem lehet kiolvasni, hogy aztán a kódkulccsal elvégezzük a titok megfejtését. Ez helyett a smartcard olyan “okos” hogy a dekódolás műveletet el tudja végezni a rajta tárolt titkos kulcs segítségével. A smartcsard egy fekete doboz, aminek ha beküldjük titkos adatot, visszaküldi azt megfejtve anélkül, hogy a titkos kulcsot elárulná bárkinek. Sőt, többnyire a titkos kulcsot sem rámásolják, hogy azt a keletkezés pillanatában se lehessen lemásolni, hanem maga a smartcard állítja elő a kulcspárt, aminek csak a nyilvános tagját engedi kiolvasni, valamint kiolvashatóan el lehet rajta tárolni rajta a nyilvános kulcsból előállított tanúsítványt.
A smartcard használata jelszóval védett (pld. pin kód) és a próbálgatások ellen önmegsemmisítéssel védekezik, azaz néhány próbálkozás után kitörli a saját tartalmát.
Mivel a smartcard nem adja ki magából a titkos kulcsot, nem lehet észrevétlenül kimásolni róla azt, fizikailag el kellene lopni a kártyát a kulcs használathoz.

Kulcs ellopás ellen a tanúsítvány kiadó szervezet is véd, nyilvános listát vezet a visszavont tanúsítványokról, amire a tanúsítvány tulajdonos bejelentése esetén felveszik a tanúsítványt. A visszavonási lista logikai természetű, a digitális aláírást ellenőrző fél felelőssége, hogy a visszavonási listán után nézzen a tanúsítványnak.

A visszavonási lista internetes elérhetőségét magába a tanúsítványba is belefoglalják, így az is garantált, hogy a támadó nem tudja azt hamis adatokkal kicserélni. Továbbá maga a visszavonási lista is alá van írva a tanúsítványkiadó által, ezért azt is közel lehetetlen hamisítani.

Időpecsételés

Létezik még egy fontos szolgáltatás. Az időpecsételés által, az időpecsét szolgáltató az időpecsételendő adatokból nyert ujjlenyomatot és a pecsétkéréskor aktuális időt a saját aláírásával egyszerre hitelesíti, és erről külön előállít egy időpecsét állományt. Ezzel a szolgáltatással lehetőség nyílik egyes események bekövetkeztének pontos idejét igazolni. Például ellenőrizhető az, hogy egy szerződést nem visszadátumozva készít el az egyébként jogosan digitálisan aláíró személy.